Lekebergs Revysällskap
Måndag 16 juli 2018     

  Hem
  Bilder
  Bio
  Bli medlem
  Boka biljetter
  Evenemang
  Filmklipp
    Hela föreställningar
  Integritetspolicy
  Kontakt
  Länkar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Radio Lekeberg 100,7
  Sponsra oss
  Styrelsen
  Vetenskapspubar
  Vår verksamhet
  Internt
  Karta Fjugesta

  Om cookies
  Webbansvarig


  

 Vi finns också på Facebook!
Revybloggen på NA
24/9-2017

Vetenskapspub om Povel Ramel

Johanna Broman Åkesson

Nu på torsdag är det dags för en ny Vetenskapspub på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Den här gången är det fil dr Johanna Broman Åkesson som gör en djupdykning i Povel Ramels produktion. Utifrån olika perspektiv sätter hon hans verk i relief till samtida och historiska genrer och stilar samt andra text- och musikskapare som Bach, Bellman, Alice Tegnér, Irving Berlin, Evert Taube, Karl Gerhard, Ulf Peder Olrog, Fats Waller och många fler. Föreläsningarna bjuder på mängder av musik- och textexempel ur vitt skilda genrer och från flera sekler.

Med sin musikaliska bredd täcker Povel in allt från traditionen med skillingtryck och kupletter till modernism. Han använde ofta olika pedagogiska knep, som koncentration av och förtätning av texten. Ett exempel på förtätning är Sorglösa brunn som ger en bild av den tidens sekelskiftesstämning i text och musik. Ett annat knep han använde sig av var kontrasten mellan gammalt och nytt, som i låten ”Hjalmar och Hulda” där melodin går från skillingtryck till en boogie-woogievals i slutet av låten. Han använde sig också av lekfullheten i text och musik.

Povel Ramel slog igenom 1944 med Johanssons boogie-woogievals. Han blev en mästare på crazyhumor i sina texter. Många av hans visor har ett glädjefilosofiskt budskap. Ett exempel är ”En glad blues” där bluesen förvandlas till en gospel; var glad – skratta bort sorgen.

För Lekebergs revysällskap är det här en möjlighet för vår publik att få omfattande bakgrundsinformation inför vår kommande storproduktion, ”En uppknäppt hyllning till Povel Ramel”. Den har premiär den 14 oktober och det spelas 11 föreställningar fram till och med 11 november. Biljettförsäljningen är i full gång och sker via nätet här på vår hemsida.    Bli medlem     Evenemang     Filmklubben     Styrelsen     Nyheter     Sök person     Vem gör vad?     Revyer     Folklustspel     Länkar     Medlemssidor     Webb-TV