Lekebergs Revysällskap
Måndag 17 december 2018     

  Hem
  Bilder
  Bio
  Bli medlem
  Boka biljetter
  Evenemang
  Filmklipp
    Hela föreställningar
  Integritetspolicy
  Kontakt
  Länkar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Radio Lekeberg 100,7
  Sponsra oss
  Styrelsen
  Vetenskapspubar
  Vår verksamhet
  Internt
  Karta Fjugesta

  Om cookies
  Webbansvarig


  

 Vi finns också på Facebook!
Revybloggen på NA
8/1-2018

Filmen om Enslingen på Bockön

Enslingen August Mattsson

Enslingen på Bockön är en skildring av en ensam människans kamp för överlevnad under synnerligen torftiga förhållanden, men också som exempel på ett kreativt sinnelags oförblommade nyfikenhet och uppfinningsrikedom.

August Mattson var uppvuxen vid ett litet prästgårdstorp i Bohuslän. I folkskolan visade han prov på osedvanlig begåvning och prosten började därför ge honom privatundervisning i prästgården. Mattson hade lätt för språk och dessutom ett brinnande intresse för naturvetenskapliga ämnen. Men att läsa vidare var inte att tänka på och efter konfirmationen började han arbeta som bokhållare och förvaltare på änkan Kullgrens stenhuggeri på Malmön.

Efter några år på sjön, gick han åter i land och blev materialförvaltare på järnvägen mellan Uddevalla-Vänersborg och Herrljunga. Sedan flyttade han vidare upp i Sverige och blev bokhållare på några stora egendomar vid Vänern. Han var något av en kavaljer på Herrgårdfesterna och var ytterst mån om sitt utseende.

Sedan flyttade han vidare vidare till Falköping och gör ett misslyckat försök att starta upp en skokrämsfabrik. Han flyttar vidare till Åsbro och blev bokhållare på Åsbrohammars bruk. Efter ett tiotal år lämnade han bruket för att ägna sig åt sina stora intressen: djurskötsel och astronomi. Det kunde han göra på Bockön i Tisaren, som han hyrde för en årshyra på sju kronor och femtio öre.

Han tillbringade 20 år av sitt liv på Bockön. Det var ett ensamt och hårt liv. Det var under denna tid han kallades Enslingen på Bockön. Där byggde han upp ett hönseri och sålde äggen i bland annat Stockholm med hjälp av banvaktarfruar. Det märkliga var att han märkte äggen med datum!!!

Redan som ung byggde han en himmelsglob som han skulle bära med sig genom livet. Han ägnade sig också åt utforskning av himlavalvet och gjorde ett antal noteringar om stjärnor och kometer.

Senare kom han till Skogaholm, där han bodde ensam i en stuga. Och nu hade han slutat med hönsen och kunde därför röra sig friare i bygden. Men han var rädd om sina saker och de han var mest rädd om hade han med sig i ett skrin, som kallades för relikskrinet.

Det var många som tyckte synd om honom och det startades en riksinsamling för att hjälpa honom, framförallt med hans bostad. Han fick besök av Svenska Dagbladet 1919, som skrev en längre artikel om ”Eremiten, naturdyrkaren och den självlärde astronomen”.

Onsdagen den 24 januari visar Lekebergs Revysällskapet filmen om Enslingen på Bockön, på Sparbanksbörsen i Fjugesta. Filmen börjar klockan 19:00 och det är fri entré.

En liten film från inspelningen av filmen Enslingen från Bockön    Bli medlem     Evenemang     Radio Lekeberg     Styrelsen     Nyheter     Filmklipp     Vetenskapspub     Revyer     Folklustspel     Länkar     Medlemssidor     Webb-TV