Lekebergs Revysällskap
Tisdag 18 februari 2020     

  Hem
  Bilder
  Bio
  Bli medlem
  Boka biljetter
  Evenemang
  Filmklipp
    Hela föreställningar
  Integritetspolicy
  Kontakt
  Länkar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Radio Lekeberg 100,7
  Sponsra oss
  Styrelsen
  Vetenskapspubar
  Vår verksamhet
  Internt
  Karta Fjugesta

  Om cookies
  Webbansvarig


  

 Vi finns också på Facebook!
Revybloggen på NA
11/9-2019

Vetenskapspub om verklighet och modell

Dag StrannebySparbanksbörsens vetenskapspubar är publikdragande arrangemang med fri entré och öppen bar. Nu på onsdag, den 18 september, är det upphovsmannen själv, Dag Stranneby, som föreläser. Ämnet är ”Verklighet och modell – vad är vad” och kan beskrivas som en filosofisk vetenskaplig betraktelse.
 
- Modeller används flitigt inom teknisk och naturvetenskaplig forskning. Rätt använda är de ett bra hjälpmedel. Men om man blandar ihop modell och verklighet, kan det bli problem, säger Dag och förklarar att hypoteser och spekulationer plötsligt kan upphöjas till fakta, och gräsen mellan vetenskap och tro suddas ut.
- Kommunikationen mellan forskare och media/politiker är en utmaning, då man ofta vill ha enkla svart/vita svar på komplexa frågor
 
I dag, då internet dagligen bombarderar oss med information, blir belastningen att skilja agnarna från vetet extra stor.
 
Dag Stranneby:
- Många ”ger upp”, och följer helt enkelt ”alla andra". Kritiskt, självständigt tänkande ersätts med auktoritetstro och flockbeteende. Vart kan det leda på sikt? Eller, är vi kanske själva en modell?
Dag Stranneby är professor vid Örebro universitet och dessutom en av grundarna till Lekebergs Revysällskap.

     Bli medlem     Evenemang     Radio Lekeberg     Styrelsen     Nyheter     Filmklipp     Vetenskapspub     Revyer     Folklustspel     Länkar     Medlemssidor     Webb-TV