Lekebergs Revysällskap
Lördag 19 september 2020     

  Hem
  Bilder
  Bio
  Bli medlem
  Boka biljetter
  Evenemang
  Filmklipp
    Hela föreställningar
  Integritetspolicy
  Kontakt
  Länkar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Radio Lekeberg 100,7
  Sponsra oss
  Styrelsen
  Vetenskapspubar
  Vår verksamhet
  Internt
  Karta Fjugesta

  Om cookies
  Webbansvarig


  

 Vi finns också på Facebook!
Revybloggen på NA
13/11-2019

Vetenskapspub med nya rön om bergshanteringen i Lekebergslagen

Hyttfogde Sätter i Mullhyttan förevisar modellen över hyttan.
Hyttfogde Sätter i Mullhyttan förevisar modellen över hyttan.
 
Gruv- och hyttdriften i Kilsbergen har mycket gamla anor och Sveriges äldsta bevarade lagar rörande bergshanteringen utfärdades 1340 för det område som senare skulle få namnet Lekebergslagen. Området har dock länge varit bortglömt i forskningen.
Något som historikern Sören Klingnéus nu råder bot på genom att lyfta fram olika aspekter av bergsbruket, som ju upphörde slutligen 1903 genom nedläggningen av Vekhyttan.
Bergshanteringen i Lekebergslagen har sina rötter i 1100-talet och under århundraden utvecklades verksamheten med gruvor, hyttor och hammarsmedjor. Skogarna och vattendragen på Kilsbergens östsluttning var en förutsättning för verksamheten.
- Den här gången läggs tyngdpunkten till gruvdriften och den teknik som hör samman med den, säger Sören Klingnéus och påpekar att även om gruvfältet vid Kronoberget i Kvistbro är känt, så låg den största järnmalmsgruvan nere på Närkeslätten.
- Där skedde ju också det sista försöket med brytning av malm vid Klara gruva i Vintrosa. Även silver och koppar bröts vid några tillfällen.
 

Kraftöverföringen löstes på flera platser med så kallade konstgångar. Här syns konsthjulet vid Kronoberget i Kvistbro, i samband med nedrivningen 1916.
 
Sören Klingnéus kommer att presentera nya dateringar rörande några hyttor.
- Det stärker bilden av bergslagens höga ålder. Den epoken avslutas med nedläggningen av Svartå hytta, där sista utslaget av malm gjordes på kvällen den 31 oktober 1966.
Den som vill känna på vikten av fyra järntackor från den kvällen är välkommen till Sparbanksbörsens vetenskapspub den 20 november klockan 19. Som vanligt är det fri entré och öppen bar.
- Vi räknar med fullt hus för så har det varit vid de tidigare tillfällen som Sören Klingnéus har varit hos oss och pratat, säger Gunilla Pihlblad i Lekebergs Revysällskap.

     Bli medlem     Evenemang     Radio Lekeberg     Styrelsen     Nyheter     Filmklipp     Vetenskapspub     Revyer     Folklustspel     Länkar     Medlemssidor     Webb-TV