Lekebergs Revysällskap
Lördag 19 september 2020     

  Hem
  Bilder
  Bio
  Bli medlem
  Boka biljetter
  Evenemang
  Filmklipp
    Hela föreställningar
  Integritetspolicy
  Kontakt
  Länkar
  Nyheter
  Nyhetsarkiv
  Radio Lekeberg 100,7
  Sponsra oss
  Styrelsen
  Vetenskapspubar
  Vår verksamhet
  Internt
  Karta Fjugesta

  Om cookies
  Webbansvarig


  

 Vi finns också på Facebook!
Revybloggen på NA
9/3-2020

En gripande berättelse om Förintelsen

Eva Dällerud

Igår var det fullsatt i Sparbanksbörsen när Eva Dällerud berättade om hur hennes mamma som barn överlevde förintelsen. Det var en både stark och personlig berättelse om vad som hände en judisk familj i den lilla staden Satoraljaujhely i nordöstra Ungern.

Evas mamma och hennes moster Anna kom till Sverige 1945 med hjälp av Röda Korset. Eva föddes 1954 och det kom att ta många år innan hon förstod att hon kommer att förföljas hela sitt liv av en historia som hon aldrig upplevt själv.

Från början vill hennes mamma inte berätta vad hon hade varit med om, men innan hon dog 1996 började nynazister och förintelseförnekare dyka upp. De fick hakors ritade på sin bil, och det skrämde henne. Nu sa hon istället till Eva: "Du måste berätta, så ingen kan säga att det inte har hänt".

Det var tyst i lokalen under hela Evas gripande föreställning, men hon fick rungande applåder när den var slut.
Här följer ett litet sammandrag.

Ung Teater Karlskoga

Ung Teater Karlskoga spelade också upp sin föreställning AUSCHWITZ ÄR ALLTID NU. Den är ett resultat av en resa till Auschwitz som gruppen gjorde i juni 2018. Då var de Eva Dälleruds elever. Med sin konstnärlig upplevelse vill vi beröra, där fakta inte alltid når fram. Syftet med föreställningen är att motverka rasism och antisemitism samt sprida kunskap om Förintelsen.

Ung Teater Karlskoga    Bli medlem     Evenemang     Radio Lekeberg     Styrelsen     Nyheter     Filmklipp     Vetenskapspub     Revyer     Folklustspel     Länkar     Medlemssidor     Webb-TV