Det var två glatt överraskade personer som nu under eftermiddagen fick ta emot Lekebergs kommuns kulturpris. I år hade man nämligen utsett två värdiga mottagare som får dela på såväl ära och berömmelse som pengar. De heter Peter Berg och Gunnar Öquist och  kommer båda från Fjugesta.

Att överraska hör till när det här årliga priset ska delas ut. Därför hade kommunstyrelsens ordförande Johan Niklasson, kultur- och fritidschefen Elisabeth Jangenby och kulturutvecklare Carina Nyström, bjudit in Peter Berg att prata om det medborgarförslag han lämnat in och som handlar om konstnärlig utsmyckning av vattentornet i Fjugesta. Gunnar Öquist var ditlurad för att fota händelsen.

Peter Berg får priset för sitt arbete med att starta starta och driva evenemang för konstutövare i Lekeberg. Han var med och grundade det som som idag heter Gruppen för konst i Lekeberg och han är den starka kraften bakom Konstrundan som i våras innehöll 19 platser i kommunen med nära 40 utställare av konst och konsthantverk. Som det står i motiveringen till priset: Ingen annan har fått lekebergsborna att resa runt i kommunen och besöka kommunens konstnärer”.

Aktiv i olika föreningar
Gunnar Öquists gärningar inom den lokala kulturen utövas främst inom tre olika föreningar där han är en aktiv medlem: Västernärkes hembygdsförening, Lekebergs revysällskap och Lekebergs fotoklubb. Även han sysslar i viss mån med hantverk, men det är kameran som är hans främsta arbetsredskap. Han inte bara dokumenterar det som händer i bygden, han arbetar också med att digitalisera de tiotusentals glasplåtar med motiv från Västernärke från åren 1908 till 1951 som den välkända fotografen Sophie Janson efterlämnade till just Västernärkes hembygdsförening.

Gunnar vill i sammanhanget passa på att göra en efterlysning:
– 1913 var ett av Sophie Jansons mest produktiva år. Hon hade över 1 500 beställningar då, det finns dokumenterat. Men över 1  000 av dessa plåtar saknas. Så om någon skulle råka ha några sådana i sina gömmor, är vi mycket intresserade att få scanna in dem.
Förslag tas upp nästa år

Peter blev ju lurad till kommunhuset under förevändning att det skulle pratas om hans medborgarförslag. Men Johan Niklasson hade trots allt lite information  att ge i ärendet.

– Frågan är inlyft i planeringen och det blir den nya majoriteten som fattar beslut i den nästa år.

De båda herrarna, som passande nog är grannar, förenas inte bara genom att de får dela på priset. De är båda utövare av hantverk i trä. Peter hugger och Gunnar snidar.

Prissumman är på totalt 10 000 kronor, vilket blir 5 000 kronor till var och en av dem.

Gunilla Pihlblad